Wczytuję dane...

Budyń z wątróbki

Budyń z wątróbki

250 g wątroby,

4 jajka,

pół szklanki tartej bułki,

2-3 łyżki łuszczu,

łyżka masła,

2 cebule,

kajzerka,

szklanka mleka,

2 łyżki posiekanej zieleniny,

pół łyżeczki miałko utłuczonego ziela angielskiego,

sól, pieprz

Wątrobę oczyścić, umyć, osączyć.

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, a te w paski. .

Bułkę namoczyć w mleku.

Wątrobę wraz z cebulą poddusić na tłuszczu, ostudzić i zemleć wraz z bułką.

Z jajek oddzielić żółtka, które utrzeć wraz ze zmieloną wątróbką, zieleniną i zielem angielskim.

Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z mięsnym farszem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Odpowiedni rondel lub brytfannę wysmarować masłem, posypać bułką i włożyć masę mięsną, równomiernie ją rozprowadzając.

Brzegi rondla (brytfanny) posmarować białkiem, przykryć pergaminem i wstawić na ok. 60 minut do gorącego piekarnika.

Budyń można również przyrządzić w ten sposób, że szczelnie zamknięty rondel wsławia się do odpowiednio większego garnka z wrzącą wodą i gotuje ok. 90 minut. Budyń podawać z ostrym sosem (np. cebulowym) i surówkami.

Zadzwoń Wiadomość