Pasztet z krezek cielęcych
Pasztet z krezek cielęcych
1000 g krezek cielęcych (jelito cienkie i średnie),
średnia marchew,
pietruszka i cebula,
pół niedużego selera,
5 łyżek tłuszczu,
czerstwa bułka,
szklanka mleka,
3-4 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
1-2 listki laurowe,
6-8 ziaren ziela angielskiego,
po pół łyżeczki ostrej mielonej papryki i gałki muszkatołowej,
pieprz, sól
1. Krezki starannie wymyć kilkakrotnie zmieniając wodę, włożyć do rondla, dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalać wodą i obgotować; następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości.
2. Warzywa oczyścić, opłukać i dodać do gotujących się krezek.
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę.
4. Bułkę namoczyć w mleku.
5. Na części tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać odciśniętą bułkę, miękkie i osączone krezki oraz drobno pokrajane warzywa; całość podsmażyć.
6. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wyrobić z krezkami.
7. Całą masę przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i kaszę mannę; dokładnie wymieszać.
8. Odpowiednią formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć masę z krezek, wyrównać i zapiec w piekarniku.
Pasztet z krezek cielęcych to wyjątkowa potrawa, która wyróżnia się delikatnym smakiem i puszystą konsystencją. Krezki, czyli mięśnie brzuszne cielęcia, są starannie przygotowywane. Mięso jest gotowane wraz z przyprawami takimi jak listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie mięso jest mielone i przygotowywane w formie pasztetu.
Ten wyjątkowy pasztet może być świetnym dodatkiem do pieczywa, idealny na kanapki lub przekąski. Delikatność mięsa cielęcego i odpowiednie przyprawienia sprawiają, że pasztet ten jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Może być doskonałą propozycją na przyjęcia, spotkania rodzinne czy eleganckie kolacje.
Kombinacja smaku krezek cielęcych z dodatkami tworzy interesujące doznania kulinarne, zachęcające do eksplorowania różnorodności smaków. Pasztet cielęcy z pewnością może być ciekawym uzupełnieniem menu, które docenią miłośnicy kuchni wysublimowanej i pełnej wyrafinowania.