Pasztet z krezek cielęcych

Pasztet z krezek cielęcych
1000 g krezek cielęcych (jelito cienkie i średnie),
średnia marchew,
pietruszka i cebula,
pół niedużego selera,
5 łyżek tłuszczu,
czerstwa bułka,
szklanka mleka,
3-4 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
1-2 listki laurowe,
6-8 ziaren ziela angielskiego,
po pół łyżeczki ostrej mielonej papryki i gałki muszkatołowej,
pieprz, sól
1. Krezki starannie wymyć kilkakrotnie zmieniając wodę, włożyć do rondla, dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalać wodą i obgotować; następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości.
2. Warzywa oczyścić, opłukać i dodać do gotujących się krezek.
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę.
4. Bułkę namoczyć w mleku.
5. Na części tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać odciśniętą bułkę, miękkie i osączone krezki oraz drobno pokrajane warzywa; całość podsmażyć.
6. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wyrobić z krezkami.
7. Całą masę przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i kaszę mannę; dokładnie wymieszać.
8. Odpowiednią formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć masę z krezek, wyrównać i zapiec w piekarniku.