Frytkownica jest urządzeniem przeznaczonym do zanurzeniowego smażenia w oleju spożywczym, (fryturze) frytek, ziemniaków na frytki lub innych produktów takich jak ryby, mięso, warzywa.
Do ważniejszych zespołów należą:
- Zbiorniki tłoczone wykonane ze stali kwasoodpornej.
- Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej.
- Układ grzewczy każdego zbiornika składa się z grzałek elektrycznych osadzonych na obrotowej osi umożliwiającej wyjęcie ich ze zbiornika. Pracą grzałek steruje regulator zapewniający ciągłą regulację temperatury frytury. Przed nadmiernym wzrostem temperatury np. przy awarii regulatora zabezpiecza ogranicznik temperatury (wyłącznik termiczny).
- Mikrowyłącznik uniemożliwia przypadkowe uruchomieniem układu grzewczego, w czasie gdy grzałki są wyjęte ze zbiornika na czas mycia.
- Zawór spustowy z zakładaną wylewką umożliwia zlewanie frytury ze zbiornika.
Standardowe wykonanie:
- Wymiary z podstawą: 700 x 650 x 900 mm
- Ilość zbiorników: 2
- Ilość koszy: 2
- Pokrywki: 2
- Moc: 2 x 6 kW = 12 kW
- Ograniczniki temperatury (wyłączniki termiczne)
- Zawory spustowe z wylewkami
- Strefa zimna
Wyposażenie dodatkowe:
- Kosze: 210 x 270 x 110 mm
- Kosze: 95 x 270 x 110 mm
Dane techniczne
-
Wymiary (mm):
700x650x(H)270/300
-
Moc (w):
12000
-
Napięcie (V):
400
-
Pojemność (l):
2x9,7
-
Temperatura w (°C):
100-190
-
Wymiary kosza (mm):
210x270x(H)110
-
Wymagane zabezpieczenie (A):
20