Frytkownice gazowe przeznaczone są do zanurzeniowego smażenia w oleju spożywczym (fryturze) frytek, ziemniaków na frytki lub innych produktów takich jak ryby, mięso czy warzywa. Przeznaczone są do eksploatacji w zakładach zbiorowego żywienia.
Zabrania się przechowywania i podgrzewania we frytkownicy substancji niebezpiecznych, żrących, trujących, wybuchowych, emitujących szkodliwe opary itp.
Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej.
Zbiorniki i rury spalinowe w zbiornikach wykonane ze stali kwasoodpornej.
Układ grzewczy zbiornika składa się z zespołu palników o łącznej mocy 6,6kW lub 13,2kW (w zależności od modelu frytkownicy). Pracą palników steruje zawór gazowy typu EUROSIT 630 zapewniający regulację temperatury frytury. Przed nadmiernym wzrostem temperatury, urządzenie i układ grzewczy zabezpiecza ogranicznik temperatury (wyłącznik termiczny). Frytkownice dwuzbiornikowe posiadają dwa niezależne układy grzewcze.
Instalacja gazowa frytkownicy zbudowana jest z zespołu kolektora z króćcem dolotowym R1/2", rurek gazowych ø4, ø10 i ø12 mm, elektromagnetycznego zaworu gazowego typu EUROSIT z zabezpieczeniem przeciwwypływowym, palnika głównego, palnika pilotowego z piezoelektrycznym zapalaczem, elektrodą zapalającą i czujnikiem płomienia – termoparą.
Standardowe wykonanie:
- Wymiary z podstawą: 400 x 650 x 900 mm
- Ilość zbiorników: 1
- Ilość koszy: 1
- Siatka pod kosz: 295 x 325 mm
- Pokrywka
- Moc palników: 6,6 kW
- Zawór gazowy z termostatem
- Zabezpieczenie przeciwwypływowe
- Palnik pilotowy
- Zapalanie: piezoelektryczne
- Ogranicznik temperatury (wyłącznik termiczny)
- Zawór spustowy z wylewką
- Strefa zimna
Wyposażenie dodatkowe:
- Kosze: 270 x 275 x 105 mm