Flaki po algiersku
Flaki po algiersku
700-800 g flaków,
5 łyżek oliwy,
główka czosnku,
4 strąki czerwonej papryki,
pół szklanki białego wina deserowego,
2 cebule,
50 g migdałów,
łyżeczka tymianku,
sól
Flaki oczyścić, kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, odcedzić; czynność tę powtórzyć 2 razy; następnie pokrajać w cienkie paseczki.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki; paprykę po umyciu i usunięciu ziaren - pokrajać w poprzek w paseczki.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, przysmażyć; następnie dodać paprykę oraz czosnek i migdały roztarte z solą i tymiankiem, po czym wymieszać, podlać winem i kilkoma łyżkami wody; przykryć i dusić ok. 10 minut.
Po tym okresie dodać flaki, podlać wodą, posolić i dusić do miękkości; w czasie duszenia mieszać.
Podawać z grzankami.