Wczytuję dane...

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych
1000 g serc,
włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty),
200 g pieczarek,
2 średnie cebule,
6 łyżek oliwy,
łyżka masła,
1-2 łyżki mąki,
3-4 łyżki pasły pomidorowej,
3/4 szklanki śmietany,
łyżeczka ostrej zmielonej papryki,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
pieprz, sól
Serca przekrajać wzdłuż, oczyścić z żyłek, dokładnie wypłukać, włożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
Włoszczyznę obrać, opłukać i w połowie gotowania dodać w całości do gotujących się serc.
Miękkie serca wyjąć, pokrajać w paski szerokości ok. 1 cm.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki; pieczarki oczyścić i pokrajać w paski.
Rozgrzać oliwę (4 łyżki), dodać cebulę, chwilę smażyć, po czym włożyć pieczarki; całość przełożyć do rondla.
Pozostały tłuszcz rozgrzać, dodać masło i mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem z serc; dodać pastę pomidorową, wymieszać i zagotować; następnie przełożyć do rondla z cebulą i dodać pokrajane serca.
Otrzymany sos rozprowadzić śmietaną, dodać paprykę oraz pieprz i sól do smaku.
Potrawę doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
Podawać w rondlu lub na okrągłym, głębokim półmisku, posypane natką pietruszki; potrawę podaje się z ziemniakami i sałatą lub surówką z warzyw.

Zadzwoń Wiadomość