Cynaderki cielęce
Cynaderki cielęce
2-3 nerki cielęce,
2 średnie cebule,
2-3 łyżki tłuszczu,
1-2 łyżki mąki,
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
pół szklanki śmietany,
szklanka rosołu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
1-2 listki laurowe,
łyżka pasły pomidorowej,
cukier, pieprz, sól
Nerki oczyścić z błon i tłuszczu, dokładnie opłukać, przekrajać wzdłuż i wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 1 godziny), kilkakrotnie ją zmieniając.
Zagotować odpowiednią ilość osolonej wody (ok. 1,5 I) w której obgotować nerki.
Po przestudzeniu pokrajać nerki w poprzek na cienkie plasterki, włożyć do rondla, zalać rosołem (w razie potrzeby dodać tyle wody, aby je przykryła) i gotować ok. 15 minut.
W tym czasie obrać, opłukać i pokrajać w plasterki cebulę, a następnie przesmażyć na tłuszczu.
Do cynaderek włożyć cebulę, utłuczone ziele angielskie i listki laurowe; przykryć i dusić do miękkości.
Mąkę rozmącić z odrobiną zimnej wody, dodać śmietanę i pastę pomidorową; dokładnie wymieszać i połączyć z cynaderkami.
Po kilku minutach dodać wino, przyprawić cukrem, pieprzem i solą do smaku, wymieszać i zagotować.
Podawać posypane natką pietruszki, z kaszą gryczaną lub ziemniakami i kwaszonym ogórkiem lub z surówką z kwaszonej kapusty.