Grille płytowe przeznaczone są do smażenia i pieczenia, grillowania produktów spożywczych bezpośrednio położonych na płycie grzewczej. Przeznaczone są do eksploatacji w zakładach zbiorowego żywienia.
Do ważniejszych zespołów grilli płytowych należą:
- Płyta grzewcza - może być wykonana w całości jako gładka lub ryflowana (żeberkowana), bądź ryflowana z lewej a gładka z prawej strony. Osłony z boków i z tyłu płyty zapobiegają rozpryskiwaniu gorącego tłuszczu a specjalna wysuwana szuflada pod płytą umożliwia jego zbieranie. Płyta grzewcza wykonana jest ze stali nierdzewnej. Pod płytą grzewczą znajduje się dodatkowa płyta przewodząca ciepło pod którą umieszczone są grzałki elektryczne.
- Układ grzewczy - w grillach o module 400 składa się z panela z trzema grzałkami elektrycznymi. Pracą grzałek steruje regulator temperatury zapewniający ciągłą regulację temperatury płyty. W grillach o module 800 układ grzewczy składa się z dwóch niezależnie sterowanych regulatorami temperatury paneli z grzałkami co umożliwia niezależne ogrzewanie lewej lub prawej połowy płyty grzewczej bądź jednoczesne ogrzewanie całej płyty. Przed nadmiernym wzrostem temperatury np. na skutek awarii regulatora temperatury, zabezpiecza ogranicznik temperatury.
- Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej.
- Instalacja elektryczna - grilla przystosowana jest do zasilania napięciem: 3N ~ 400V , 50Hz;
Standardowe wykonanie:
- Wymiary z podstawą: 450 x 900 x 900 mm
- Powierzchnia płyty: 0,32 m2
- Powierzchnia robocza: ryflowana, stal nierdzewna
- Płyta grzewcza dwuwarstwowa
- Moc: 6 kW
- Ogranicznik temperatury (wyłącznik termiczny)
- Wyjmowana szuflada do zbierania wytopionego tłuszczu
PODSTAWY GRILLI PŁYTOWYCH:
L900.P450 – podstawa otwarta z półką 450 x 760 x 620 mm
L900.S450 – szafka otwarta 450 x 760 x 620 mm
L900.SD450 – szafka z drzwiami 450 x 805 x 620 mm
Dane techniczne
-
Wymiary (mm):
450x900x(H)280/310
-
Moc (w):
6000
-
Napięcie (V):
400
-
Temperatura w (°C):
50-280
-
Wymagane zabezpieczenie (A):
10