Okapy wyciągowe przeznaczone są do pomieszczeń kuchennych w zakładach zbiorowego żywienia. Wyposażone są standardowo w fi ltry labiryntowe (łapacze tłuszczu), gdzie zanieczyszczenia i cząsteczki tłuszczu zostają wytrącone z przepływającego powietrza i odprowadzone do rynienki ociekowej zakończonej króćcami spustowymi. Odprowadzane powietrze, pary i zapachy powstające w procesach przygotowywania posiłków odprowadzane są przez króciec wyciągowy do kanałów wentylacyjnych. Króćce wyciągowe LO 991 nie są w standardowym wyposażeniu okapów. Ich rozmiar Dn, ilość i położenie na okapie należy podać w zamówieniu. Sposób określania położenia króćców pokazano na rysunkach na stronie 147. Należy podać wymiary E, (E1 w przypadku dwóch króćców) oraz wymiar F. W przypadku większej ilości króćców należy podać kolejne wymiary E2, E3 idt. Okapy wykonywane są z wysokogatunkowej atestowanej stali nierdzewnej wg normy EN-10088-1, posiadającej Świadectwo Państwowego Zakładu Higieny. W standardowym wyposażeniu okapów znajdują się zawiesia do przymocowania cięgien do powieszenia okapu oraz w przypadku okapów przyściennych listwy do zawieszenia na ścianie. Sposób montażu zawiesi i listew do zawieszenia na ścianie pokazano na stronie 148. Okapy wykonywane są bez oświetlenia lub z oświetleniem fl uorescencyjnym. Okapy z oświetleniem wyposażone są w włącznik klawiszowy zamontowany na przedniej ścianie okapu oraz przewód zasilający wyprowadzony z poszycia górnego. Na zamówienie wykonujemy króćce wyciągowe w kształcie prostokątnym. Okapy o długości powyżej 2900 mm wykonujemy na specjalne zamówienia jako składane z dwóch okapów krótszych skręcanych śrubami, bez ścian bocznych w miejscu ich łączenia.
Meble produkowane pod zamówienie - termin realizacji po potwierdzeniu producenta minimum 3 tygodnie.