Cannelloni z wątróbkami
200 g wątróbek z drobiu,
100 g pieczarek,
cebula,
5-6 łyżek mąki,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
2 jajka,
2 łyżki startego ostrego sera,
pół łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
Z mąki, wody, jajek i soli wyrobić ciasto kluskowe, np. jak na łazanki, rozwałkować niezbyt cienko i wycinać prostokąty o wymiarach 8X10 cm.
Wątróbki oczyścić, umyć, pokrajać w drobną kostkę.
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać; podobnie postąpić z pieczarkami.
Na oleju przesmażyć cebulę, dodać wątróbkę i pieczarki, przyprawić kolendrą, gałką, solą i pieprzem; wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem.
Na osolony wrzątek wrzucać wycięte prostokąty ciasta; gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i układać na ściereczce, aby ostygło.
Na ciasto nakładać farsz, zwijać walce i układać w wysmarowanym masłem naczyniu; polać śmietaną lub rosołem z kostki i krótko zapiec w piekarniku.
Podawać gorące, z dodatkiem surówek.