Wczytuję dane...

Cannelloni z wątróbkami

Cannelloni z wątróbkami

200 g wątróbek z drobiu,

100 g pieczarek,

cebula,

5-6 łyżek mąki,

2 łyżki masła,

2 łyżki oleju,

2 jajka,

2 łyżki startego ostrego sera,

pół łyżeczki mielonej kolendry,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól, pieprz

Z mąki, wody, jajek i soli wyrobić ciasto kluskowe, np. jak na łazanki, rozwałkować niezbyt cienko i wycinać prostokąty o wymiarach 8X10 cm.

Wątróbki oczyścić, umyć, pokrajać w drobną kostkę.

Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać; podobnie postąpić z pieczarkami.

Na oleju przesmażyć cebulę, dodać wątróbkę i pieczarki, przyprawić kolendrą, gałką, solą i pieprzem; wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem.

Na osolony wrzątek wrzucać wycięte prostokąty ciasta; gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i układać na ściereczce, aby ostygło.

Na ciasto nakładać farsz, zwijać walce i układać w wysmarowanym masłem naczyniu; polać śmietaną lub rosołem z kostki i krótko zapiec w piekarniku.

Podawać gorące, z dodatkiem surówek.

Zadzwoń Wiadomość