Gulasz z gęsich wątróbek
2018-05-20 09:33:00
Gulasz z gęsich wątróbek
500 g wątróbek,
2-3 łyżki tłuszczu,
3 cebule,
pół szklanki śmietany,
1-2 łyżki mąki,
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
tymianek,
sól, pieprz
Cebulę obrać i pokrajać w kostkę.
Wątróbki umyć, oczyścić, pokrajać w dużą kostkę, a następnie oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu, dodając pod koniec cebulę.
Oprószyć solą, tymiankiem i pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić 15-20 minut.
Miękkie wątróbki podlać śmietaną, przyprawić do smaku.
Podawać z ryżem na sypko, przy czym ryż ułożyć na półmisku, z wgłębieniem pośrodku, do którego włożyć przyrządzone wątróbki.
Całość posypać natką pietruszki; podawać z dodatkiem sałaty oraz pikantnej surówki.