Wczytuję dane...

Galareta z nóżek po warszawsku

Galareta z nóżek po warszawsku

Galareta z nóżek po warszawsku
2 nogi cielęce,
2 nogi wieprzowe,
2 cebule,
600 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler),
2--3 listki laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
cytryna,
2 korniszony,
2 jajka,
10 marynowanych grzybków,
sól
Nogi oczyścić (opalić lub ogolić), dokładnie umyć, przerąbać na połowę, włożyć do rondla, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zalać wodą i gotować 4-5 godzin na małym ogniu.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i w połowie gotowania dodać do gotujących się nóg.
Gdy mięso będzie odstawało od kości, nogi wyjąć, przestudzić, pokrajać w kostkę lub paseczki.
Wywar posolić, przecedzić, zebrać tłuszcz z wierzchu i ponownie włożyć do wywaru mięso, zagotować.
Salaterki wyłożyć pokrajaną w plasterki marchewką, plasterkami ugotowanych na twardo jajek, korniszonów, cytryny i grzybków; włożyć mięso i wlać ostrożnie wywar; pozostawić do zakrzepnięcia.
Podawać z chrzanem lub sokiem cytrynowym.

Zadzwoń Wiadomość