Wczytuję dane...

Paszteciki z mózgiem i pieczarkami

Paszteciki z mózgiem i pieczarkami

Paszteciki z mózgiem i pieczarkami
600 g móżdżku cielęcego,
250 g pieczarek,
średnia cebula,
4 łyżki oleju,
1-2 łyżki mąki,
szklanka mleka,
2 żółtka,
1-2 listki Iaurowe,
2 łyżki octu,
6-8 ziaren ziela angielskiego,
1-2 łyżki soku z cytryny,
pieprz, sól;
ciasto:
250 g mąki pszennej,
200 g masła,
2 żółtka,
5-6 łyżek śmietany,
jajko
Mąkę przesiać, wyrobić z masłem, dodać pół jajka, surowe żółtka, śmietanę i szczyptę soli; całość dokładnie wyrobić; następnie położyć na 12 godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Móżdżek opłukać, obrać z błony, włożyć do rondla z wrzącą wodą, osolić, dodać ocel, listki Iaurowe i ziele angielskie; gotować ok. 10 minut; następnie wyjąć, przestudzić i pokrajać w kostkę.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę; pieczarki opłukać, pokrajać w cienkie plasterki.
Na oleju (2-3 łyżki) przesmażyć cebulę, dodać pieczarki, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości.
Z oleju i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru; zaciągnąć surowymi żółtkami.
Do otrzymanego sosu przełożyć uduszone pieczarki, dodać połowę utartego sera, a następnie móżdżek wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, aby otrzymać gęstą masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm; połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni; z pozostałych krążków wycinać środki małą foremką lub kieliszkiem.
Na krążki nakładać otrzymane pierścienie, z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem i wsławić na 15 minut do gorącego piekarnika; gdy będą wyrośnięte i zrumienione, wyjąć.
Na gorące krążki nakładać nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup; z wierzchu posypać pozostałym tartym serem.

Zadzwoń Wiadomość