Kebab z wątroby baraniej
Kebab z wątroby baraniej
450-500 g wątroby,
3-4 ząbki czosnku,
pół szklanki rosołu,
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
3-4 łyżki oleju,
łyżeczka masła,
3 łyżki posiekanego koperku,
2 cebule,
łyżka octu winnego lub tymiankowego,
pieprz, sól
Wątróbkę oczyścić z błony i żył, umyć, pokrajać w plastry.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, lekko obsmażyć na tłuszczu (nie rumienić) i przełożyć do rondla.
Na pozostałym tłuszczu przysmażyć wątróbkę i przełożyć do rondla z cebulą.
Czosnek obrać, posiekać w drobną kostkę, a następnie utłuc w moździerzu lub rozetrzeć z solą.
Do rondla, w którym znajduje się wątróbka, dodać wino, ocet, czosnek i rosół; przyprawić do smaku pieprzem i solą; przykryć i dusić ok. 10 minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać wątróbkę koperkiem.