Móżdżek zapiekany ze szparagami

Móżdżek zapiekany ze szparagami

Móżdżek zapiekany ze szparagami

300 g mózgu,
300 g szparagów,
łyżka mąki,
3 łyżki masła,
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżki startego ostrego sera,
1-2 listki laurowe,
5-6 ziaren pieprzu,
2 łyżki octu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
cukier, pieprz, sól

Mózg obmyć, włożyć do rondla z wrzącą wodą, wlać ocet i obgotować, po czym wyjąć, przestudzić, obrać z błon i drobno
posiekać.
Rozgrzać na małym ogniu 2 łyżki masła, dodać mąkę, lekko zrumienić, włożyć móżdżek, przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą; usmażyć.
Przygotować sos beszamelowy (patrz ,,Sosy").
Szparagi ugotować w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie.
Szparagi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dookoła usmażony móżdżek; polać sosem beszamelowym; z wierzchu polać
stopionym masłem z tartą bułką.
Wsławić na 15 minut do gorącego piekarnika i zapiec.
Potrawę podać przybraną natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Zadzwoń Wiadomość