Galareta z nóżek wieprzowych

Galareta z nóżek wieprzowych

Galareta z nóżek wieprzowych

1000 .g nóżek,
500 g włoszczyzny (bez kapusty),
2-3 listki Iaurowe,
po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
kilkanaście ziaren kolendry,
2 ząbki czosnku,
sól


Nóżki sprawić według przepisu „Galareta z nóżek po warszawsku” i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie oddzielało się od kości.
Włoszczyznę obrać (oczyścić), opłukać i dodać do nóżek razem z przyprawami w połowie gotowania; pod koniec gotowania
osolić.
Wywar przecedzić, mięso wyjąć, przestudzić i pokrajać w drobną kostkę.
Do wywaru dodać roztarły z solą czosnek, zagotować i ponownie przecedzić.
Salaterkę wyłożyć plasterkami marchewki (ewentualnie plasterkami jajka ugotowanego na twardo), włożyć mięso, wlać ostrożnie wywar i pozostawić do skrzepnięcia.
Przed podaniem zebrać z galarety tłuszcz, wyłożyć ją na półmisek, przybrać listkami sałaty lub natki pietruszki; podawać
z sokiem cytrynowym.
Galareta z nóżek cielęcych
Przyrządzić jak „Galaretę z nóżek wieprzowych".
Galareta z nóżek wołowych
Przyrządzić jak „Galaretę z nóżek wieprzowych".

Zadzwoń Wiadomość