Wczytuję dane...

Cynadry duszone w piwie

Cynadry duszone w piwie

Cynadry duszone w piwie


600 g nerek wieprzowych,
2-3 łyżki tłuszczu,
2 łyżki mąki,
pół szklanki rosołu (z kostki),
pół szklanki porteru,
łyżka przyprawy do zup,
2 czubate łyżki majeranku,
2 małe cebule,
pieprz, sól


Nerki umyć, rozciąć wzdłuż na połówki, usunąć przewody moczowe, opłukać, włożyć do rondla, zalać zimną wodą, i obgotować; wodę zlać, nerki ponownie zalać zimną wodą i ugotować do miękkości; wyjąć, przestudzić.
Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę.
Nerki pokrajać w cienkie plasterki, włożyć do odpowiedniej wielkości rondla.
Rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, przysmażyć na szklisto, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić rosołem i przełożyć do rondla z nerkami.
Do nerek dodać przyprawę do zup i majeranek, wlać piwo, przyprawić pieprzem i solą do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
Podawać z kaszą gryczaną oraz z surówką z warzyw.

Zadzwoń Wiadomość