Wczytuję dane...

Naleśniki z płuckami

Naleśniki z płuckami

Naleśniki z płuckami

700 g płucek,

bułka kajzerka,

mała cebula,

2 szklanki mąki,

2 jajka,

3 łyżki masła

3 łyżki tartej bułki,

łyżeczka tymianku,

sól, pieprz
1. Płucka obmyć, ugotować, przepuścić przez maszynkę.
2. Bułkę namoczyć, odcisnąć, dodać do płucek.
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zrumienić na łyżce masła, dodać do płucek, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą do smaku; dokładnie wymieszać.
4. Z mąki, wody i jednego jajka wyrobić ciasto na pierogi.
5. Krążki ciasta napełniać farszem, brzegi dokładnie zalepić zwilżając je wodą.
6. Pierożki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody.
7. Ułożyć na blasze i piec ok. 25 minut w gorącym piekarniku.

Zadzwoń Wiadomość