Zupa z flaków
Zupa z flaków
300-400 g flaków,
włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty),
2 ząbki czosnku,
łyżka pasły pomidorowej,
2 łyżki masła,
50 g sera żółtego,
łyżka majeranku,
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz, sól
1. Flaki dokładnie oczyścić, kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą, włożyć do wrzątku, obgotować, po czym odcedzić; ponownie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
2. Flaki jeszcze raz zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości.
3. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i pod koniec gotowania dodać do flaków.
4. Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w drobne paseczki; wywar przecedzić.
5. W rondelku stopić masło, dodać obrany i drobno posiekany czosnek, który prażyć na małym ogniu, aż słanie się jasno złoty.
6. Do rondla z flakami dodać stopione masło (czosnek usunąć), pastę pomidorową i pozostałe przyprawy; gotować ok. 30 minut na małym ogniu.
7. Zupę posypać natką i tartym serem, podawać z grzankami.