Podgrzewacze frytek służą do utrzymania w stanie ciepłym wcześniej przygotowanych frytek.
Przeznaczone są do eksploatacji w zakładach zbiorowego żywienia.
Podgrzewacz frytek typu LEF 400 jest wolnostojącym urządzeniem elektrycznym służącym do podgrzewania frytek umieszczonych w zbiorniku na sicie ociekowym. Frytki ogrzewane są przez grzałkę promiennikową umieszczoną nad zbiornikiem w zamkniętej obudowie ze stali szlachetnej, której przednią część stanowi szyba ze szkła odpornego na bardzo wysokie temperatury.
Do ważniejszych zespołów urządzenia należą:
- Obudowa wykonana ze stali kwasoodpornej (za wyjątkiem blachy spodniej wykonanej z blachy ocynkowanej);
- Górna płyta podgrzewacza wykonana ze stali kwasoodpornej. W płycie górnej znajduje się zbiornik z sitem ociekowym, na które należy wsypać przeznaczone do podgrzewania frytki.
- Obudowa promiennika wykonana ze stali kwasoodpornej, przeszklona szkłem o dużej odporności termicznej;
- Sito ociekowe wykonane ze stali kwasoodpornej.
- Układ grzewczy składający się z grzałki promiennikowej, która współpracując z regulatorem energii pozwala na szybkie uzyskanie żądanej w procesie podgrzewania temperatury.
- Instalacja elektryczna podgrzewacza przystosowana do zasilania napięciem:230 V 1N AC 50 Hz.
Standardowe wykonanie:
- Wymiary z podstawą: 400 x 650 x 900 mm
- Siatka ociekowa
- Promiennikowy panel grzejny
- Moc: 1,1 kW
- Regulacja temperatury podgrzewania
Dane techniczne
-
Wymiary (mm):
400x650x(H)270/300
-
Moc (w):
1100
-
Napięcie (V):
230
-
Wymagane zabezpieczenie (A):
6
-
Głębokość GN (mm):
max. 200