Wczytuję dane...

Bukiet mięsno-podrobowy

Bukiet mięsno-podrobowy

200 g wątroby,

1-2 nerki wieprzowe lub cielęce,

100 g schabu (bez kości),

2 łyżki przyprawy do zup,

łyżeczka mąki ziemniaczanej,

2-3 łyżki smalcu,

2 strąki czerwonej papryki,

sól

Wątrobę i nerki oczyścić z błon i żył (nerki przekrajać wzdłuż na połowy); dokładnie umyć.

Podroby, schab, opłukaną i oczyszczoną paprykę pokrajać w paski.

Przyprawę do zup rozprowadzić łyżką wody, wymieszać z wątrobą i nerkami, a następnie odstawić na ok. 30 minut.

Połowę smalcu silnie rozgrzać, włożyć schab i smażyć stale mieszając.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą (1-2 łyżki), dodać do smażonego schabu.

Na pozostałym 'tłuszczu usmażyć wątrobę i nerki wraz z papryką, a następnie dodać usmażony schab i całość smażyć jeszcze kilka minut stale mieszając.

Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko i surówkami.

Zadzwoń Wiadomość