Bukiet mięsno-podrobowy
200 g wątroby,
1-2 nerki wieprzowe lub cielęce,
100 g schabu (bez kości),
2 łyżki przyprawy do zup,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2-3 łyżki smalcu,
2 strąki czerwonej papryki,
sól
Wątrobę i nerki oczyścić z błon i żył (nerki przekrajać wzdłuż na połowy); dokładnie umyć.
Podroby, schab, opłukaną i oczyszczoną paprykę pokrajać w paski.
Przyprawę do zup rozprowadzić łyżką wody, wymieszać z wątrobą i nerkami, a następnie odstawić na ok. 30 minut.
Połowę smalcu silnie rozgrzać, włożyć schab i smażyć stale mieszając.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą (1-2 łyżki), dodać do smażonego schabu.
Na pozostałym 'tłuszczu usmażyć wątrobę i nerki wraz z papryką, a następnie dodać usmażony schab i całość smażyć jeszcze kilka minut stale mieszając.
Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko i surówkami.