Ozorki panierowane
Ozorki panierowane
500 g ozorków,
2 marchewki, pietruszka, pół średniego selera, por, nieduża kalarepa,
2 jajka,
4 łyżki mąki, pół szklanki tartej bułki,
2-3 łyżki smalcu,
2 łyżki masła,
1--2 ząbki czosnku,
łyżeczka zmielonego tymianku,
pieprz, sól
Ozorki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, usunąć gruczoły ślinowe, włożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w kawałki i dodać do gotujących się ozorków.
Miękkie ozory wyjąć, przestudzić, obrać ze skóry, pokrajać w plastry; każdy plaster posolić, natrzeć tymiankiem i pieprzem.
Jajka rozmącić; każdy plaster panierować najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tarłej.
Smażyć bezpośrednio po panierowaniu i od razu podawać.
Na każdej porcji położyć po kawałku masła utartego z czosnkiem; podawać z pure ziemniaczanym; na przystawkę można podać ugotowane warzywa, surówkę z kwaszonej kapusty oraz ćwikłę lub korniszony.