Flaki po peruwiańsku

Flaki po peruwiańsku

Flaki po peruwiańsku


1000 g flaków,
800 g ziemniaków,
pół szklanki śmietany,
łyżka pasty pomidorowej,
pół kostki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka mielonego cząbru,
łyżeczka mielonego tymianku,
sól


Flaki oczyścić, kilkakrotnie opłukać, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić; po 2-krotnym powtórzeniu tej czynności zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości (3-4 godziny).
W tym czasie ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do rondla, zalać wodą, posolić i gotować 10 minut (powinny być na wpół twarde); następnie odcedzić i pokrajać w plasterki.
Miękkie flaki wyjąć, pokrajać w niedużą kostkę.
Żaroodporne naczynie wysmarować obficie masłem (część pozostawić).
W naczyniu układać na przemian warstwę ziemniaków i flaki, przesypując każdą z nich wymieszanymi przyprawami; na wierzchu ułożyć plasterki masła i wsławić do gorącego piekarnika: zapiekać ok. 30 minut.
W połowie pieczenia polać potrawę śmietaną wymieszaną z pastą pomidorową i dalej zapiekać.
Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki; jako dodatek wskazane są pikantne przystawki.

Zadzwoń Wiadomość