Gulasz z serc po węgiersku
Gulasz z serc po węgiersku
800 g serc wieprzowych lub wołowych,
szklanka białego wina,
2 cebule,
3 łyżki tłuszczu,
1-2 łyżki mąki,
2-3 strąki papryki, płaska łyżeczka ostrej zmielonej papryki,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki pasły pomidorowej,
sól
Serca przekrajać wzdłuż, dokładnie opłukać, pokrajać w kawałki.
Rozgrzać łyżkę tłuszczu i smażyć na rumiano serca osolone i oprószone mąką; przełożyć do rondla.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki; paprykę oczyścić z pestek i pokrajać w paski; czosnek obrać, drobno posiekać.
Rozgrzać 1-2 łyżki tłuszczu, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć; następnie przełożyć cebulę do rondla.
Podlać wodą i połową wina, dodać pokrajaną paprykę, przykryć i dusić do miękkości.
Rozgrzać resztę tłuszczu i przesmażyć pastę pomidorową z papryką, rozrzedzić pozostałym winem i wlać do serc; dusić jeszcze 10-15 minut.
Podawać z kładzionymi kluskami lub ziemniakami; oddzielnie podać surówkę z warzyw.