Naleśniki za płuckami

Naleśniki za płuckami

Naleśniki za płuckami

400 g ugotowanych płucek cielęcych lub wieprzowych,
bułka kajzerka,
mała cebula,
łyżka tłuszczu,
4-5 łyżek rosołu (z kostki),
2 jajka,
pół szklanki mleka,
szklanka mąki,
3 łyżki tłuszczu,
słonina do smarowania patelni,
pół szklanki tartej bułki,
pół pęczka natki pietruszki,
pieprz, sól

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu.
Bułkę namoczyć, po czym odcisnąć.
Płucka, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, następnie dokładnie utrzeć, dodając rosół, pieprz i sól.
Z mąki, mleka, pół szklanki wody i jajek wyrobić ciasto naleśnikowe, lekko posolić; usmażyć naleśniki (pozostawiając 6-7 łyżek ciasta).
Każdy naleśnik posmarować farszem mięsnym brzegi zawinąć do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulonik, zanurzyć w cieście naleśnikowym i tartej bułce; smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone na rumiano naleśniki podawać przybrane gałązkami natki pietruszki z dodatkiem sosu, np. korniszonowego.

Zadzwoń Wiadomość