Kluski francuskie z wątróbką
2019-02-05 15:31:00
![Kluski francuskie z wątróbką Kluski francuskie z wątróbką](https://static4.redcart.pl/templates/images/thumb/4697/150/150/pl/0/templates/images/blog/4697/d82efec6dcbc28ea034dbe142a3ab40b.png)
Kluski francuskie z wątróbką
80-100 g wątroby,
łyżka masła,
4-5 łyżek mąki,
2-3 jajka,
estragon lub tymianek,
sól, pieprz
Wątrobę umyć, obrać z błony. drobno posiekać.
Masło utrzeć w misce i ucierając dodawać stopniowo żółtka.
Wątrobę, utarte z żółtkami masło oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, lekko posolić.
Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy wątrobianej razem z mąką; wymieszać.
Kłaść łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, gotować 3-5 minut; kluski można gotować bezpośrednio w zupie (do rosołu - oddzielnie w wodzie, gdyż rosół nie byłby klarowny).