Kluski francuskie z wątróbką

Kluski francuskie z wątróbką

Kluski francuskie z wątróbką


80-100 g wątroby,
łyżka masła,
4-5 łyżek mąki,
2-3 jajka,
estragon lub tymianek,
sól, pieprz


Wątrobę umyć, obrać z błony. drobno posiekać.
Masło utrzeć w misce i ucierając dodawać stopniowo żółtka.
Wątrobę, utarte z żółtkami masło oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, lekko posolić.
Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy wątrobianej razem z mąką; wymieszać.
Kłaść łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, gotować 3-5 minut; kluski można gotować bezpośrednio w zupie (do rosołu - oddzielnie w wodzie, gdyż rosół nie byłby klarowny).

Zadzwoń Wiadomość