Ozór wołowy w szarym sosie
Ozór wołowy w szarym sosie
Ozór wołowy,
500 g warzyw mieszanych,
2 cebule,
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
50 g migdałów,
50 g rodzynków,
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
2 łyżki soku z cytryny,
50 g piernika,
2-3 łyżki karmelu,
1-2 listki laurowe,
cukier, pieprz, sól
1. Ozór wyszorować szczotką, opłukać, wykrajać gruczoły ślinowe, włożyć do gorącej wody, zagotować i odcedzić.
2. Warzywa oczyścić, opłukać i pokrajać na kawałki.
3. Ozór włożyć do dużego rondla, zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać warzywa i listek laurowy; gotować do miękkości.
4. Miękki ozór wyjąć z warzyw (wywar pozostawić), przestudzić, zdjąć skórę i pokrajać na skośne plastry.
5. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle, dodać mąkę, którą zrumienić na jasnozłoty kolor rozprowadzić szklanką wywaru, dodać pokruszony piernik i zagotować; w razie potrzeby sos można przetrzeć przez siłko, aby był gładki.
6. Migdały i rodzynki zalać wrzątkiem (osobno); migdały obrać ze skórki i pokrajać w piórka, rodzynki gdy napęcznieją odcedzić.
7 Pokrajany ozór ułożyć w rondlu. zalać zasmażką, dodać migdały i rodzynki, wlać wino i karmel, przyprawić do smaku sokiem z cytryny,cukrem, pieprzem i solą, całość wymieszać i zagotować.
8. Podawać z ziemniakami i sałatą.