Gulasz z serc z jarzynami
![Gulasz z serc z jarzynami Gulasz z serc z jarzynami](https://static3.redcart.pl/templates/images/thumb/4697/150/150/pl/0/templates/images/blog/4697/0763fc0a336845357f43021e0257c035.jpg)
Gulasz z serc z jarzynami
1000 g-serc wieprzowych lub wołowych,
500 g warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler, kapusta włoska),
3 cebule,
pół szklanki groszku konserwowego lub świeżego,
200 g fasolki szparagowej,
2 łyżki tłuszczu,
łyżka mąki,
1-2 listki laurowe,
pieprz, sól
1. Serca przekrajać wzdłuż, oczyścić z żyłek, dokładnie opłukać, pokrajać w kostkę, osolić, oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu, a następnie przełożyć do rondla.
2. Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki lub zetrzeć grubo na tarce (fasolkę pokrajać w kawałki długości 2-3 cm).
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki i usmażyć na rumiano na tłuszczu pozostałym po smażeniu serc; przełożyć do rondla, podlać szklanką wody lub rosołu z kostki i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
4. Gdy serca będą na wpół miękkie, dodać warzywa i listki laurowe, dusić często mieszając; w razie potrzeby podlewać wodą.
5. Gulasz podprawić mąką, przyprawić do smaku pieprzem i solą; zagotować.
6. Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.