Wczytuję dane...

Gulasz z serc z jarzynami

Gulasz z serc z jarzynami

Gulasz z serc z jarzynami

1000 g-serc wieprzowych lub wołowych,

500 g warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler, kapusta włoska),

3 cebule,

pół szklanki groszku konserwowego lub świeżego,

200 g fasolki szparagowej,

2 łyżki tłuszczu,

łyżka mąki,
1-2 listki laurowe,

pieprz, sól

1. Serca przekrajać wzdłuż, oczyścić z żyłek, dokładnie opłukać, pokrajać w kostkę, osolić, oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu, a następnie przełożyć do rondla.
2. Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki lub zetrzeć grubo na tarce (fasolkę pokrajać w kawałki długości 2-3 cm).
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki i usmażyć na rumiano na tłuszczu pozostałym po smażeniu serc; przełożyć do rondla, podlać szklanką wody lub rosołu z kostki i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

4. Gdy serca będą na wpół miękkie, dodać warzywa i listki laurowe, dusić często mieszając; w razie potrzeby podlewać wodą.
5. Gulasz podprawić mąką, przyprawić do smaku pieprzem i solą; zagotować.
6. Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Zadzwoń Wiadomość