Wczytuję dane...

Kotlety z wątroby

Kotlety z wątroby

Kotlety z wątroby

500 g wątroby,

pół szklanki tartej bułki,

2 jajka,

łyżka masła,

szklanka mleka,
1-2 łyżki mąki,

pół szklanki śmietany,

cebula,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki smalcu,

pieprz, sól

1. Wątrobę obmyć i zdjąć błonę, pokrajać na mniejsze kawałki, włożyć do niedużego naczynia i zalać mlekiem.
2. Po 1-2 godzinach wątrobę wyjąć, włożyć do garnka z zimną wodą, posolić i zagotować; gotować 6-8 minut, po czym wodę
zlać i ponownie zalać wątrobę zimną wodą, gotując jeszcze ok. 10 minut.
3. Wątróbkę wyjąć, przepuścić przez maszynkę razem z obraną i umytą cebulą, wbić jajka, dodać natkę i wymieszać.
4. Tartą bułkę rozetrzeć z masłem, przyprawić solą i pieprzem, po czym dodać do wątróbki i dokładnie wyrobić.
5. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt dużym ogniu; przekładać do oddzielnego naczynia i trzymać w cieple.
6. Na patelni stopić masło, dodać śmietanę i przyprawy; wymieszać.
7. Kotlety polać otrzymanym sosem; podawać z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty.

Zadzwoń Wiadomość