Wczytuję dane...

Flaki po bolońsku

Flaki po bolońsku
Flaki po bolońsku
400 g flaków, 
100 g bekonu, 
2 marchewki, 
5-6 łyżek oliwy, 
średni seler, 
2 małe  cebule, 
2 pietruszki, 
3 pomidory, 
łyżka mąki, 
2 ząbki czosnku, 
łyżeczka szałwii, 
2-łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 nieduże strąki papryki (żółtej), 
pieprz, sól
1. Po dokładnym oczyszczeniu i opłukaniu w bieżącej wodzie  ugotować flaki do miękkości (3-4 godziny). 
2. Warzywa opłukać, oczyścić i pokrajać w drobną kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i odłożyć na talerzyk. 
3. Paprykę opłukać, przekrajać wzdłuż, usunąć pestki i pokrajać  w paski.
4. W dużym rondlu rozgrzać część oliwy, włożyć warzywa i dusić  na małym ogniu. 
5. W tym czasie miękkie flaki wyjąć z wywaru (wywar pozostawić)  i pokrajać w cienkie paseczki; następnie przesmażyć je na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą. 
6. Podduszone warzywa zalać wywarem, dodać flaki, przyprawić  solą i pieprzem; zagotować. 
7. Bekon i obrany czosnek posiekać w drobną kostkę i utrzeć  z szałwią i natką pietruszki na jednolitą masę. 
8. Pokrajane pomidory oraz utartą masę włożyć do wazy, rozprowadzić częścią zupy, po czym wlać pozostałą. 
9. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Zadzwoń Wiadomość