Flaki po bolońsku
2023-08-30 10:04:00
Flaki po bolońsku
400 g flaków,
100 g bekonu,
2 marchewki,
5-6 łyżek oliwy,
średni seler,
2 małe cebule,
2 pietruszki,
3 pomidory,
łyżka mąki,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka szałwii,
2-łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 nieduże strąki papryki (żółtej),
pieprz, sól
1. Po dokładnym oczyszczeniu i opłukaniu w bieżącej wodzie ugotować flaki do miękkości (3-4 godziny).
2. Warzywa opłukać, oczyścić i pokrajać w drobną kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i odłożyć na talerzyk.
3. Paprykę opłukać, przekrajać wzdłuż, usunąć pestki i pokrajać w paski.
4. W dużym rondlu rozgrzać część oliwy, włożyć warzywa i dusić na małym ogniu.
5. W tym czasie miękkie flaki wyjąć z wywaru (wywar pozostawić) i pokrajać w cienkie paseczki; następnie przesmażyć je na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą.
6. Podduszone warzywa zalać wywarem, dodać flaki, przyprawić solą i pieprzem; zagotować.
7. Bekon i obrany czosnek posiekać w drobną kostkę i utrzeć z szałwią i natką pietruszki na jednolitą masę.
8. Pokrajane pomidory oraz utartą masę włożyć do wazy, rozprowadzić częścią zupy, po czym wlać pozostałą.
9. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.