Flaki po lwowsku
1000 g flaków wołowych,
500 g kości,
po 4 średnie marchewki i pietruszki,
por,
średni seler,
cebula,
150 g kapusty włoskiej,
łyżka mąki,
4-5 łyżek oleju,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany,
2 łyżki tartej bułki,
1-2 listki laurowe,
po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru,
1-2 czubate łyżki majeranku,
łyżeczka mielonej papryki,
pieprz, sól
1. Flaki starannie oczyścić, kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką, po czym ponownie wypłukać 2-3 razy.
2. Włożyć flaki do rondla, zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić; czynność tę powtórzyć.
3. Warzywa (bez kapusty) oczyścić, opłukać; połowę warzyw pokrajać w paski (słomkę).
4. Kości oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać połowę warzyw (w całości) i ugotować wywar, który następnie przecedzić.
5. Do wywaru włożyć flaki, listek laurowy i ziele angielskie; gotować ok. 4 godzin na niedużym ogniu.
6. Pod koniec dodać opłukaną i pokrajaną w kostkę kapustę.
7. Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w cienkie paseczki i ponownie włożyć do wywaru dodając pozostałe przyprawy.
8. Pokrajaną w słomkę włoszczyznę przesmażyć na połowie tłuszczu i dodać do flaków.
9. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i przesmażyć; następnie dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i połączyć z flakami.
10. Do flaków wlać śmietanę, wymieszać i gotować ok. 5 minut.
11 . Tartą bułkę zrumienić na maśle i polać porcje flaków.
Flaki po lwowsku to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, wywodząca się z regionu Lwowa. Potrawa ta jest przygotowywana głównie z flaków wołowych, które są dokładnie oczyszczone i gotowane wraz z kośćmi wołowymi, włoszczyzną, cebulą oraz kapustą włoską. Charakterystycznym składnikiem jest kwaśna śmietana, która nadaje zupie niepowtarzalny smak.
Proces przygotowania flaków po lwowsku zazwyczaj obejmuje płukanie flaków, gotowanie ich w wodzie z kośćmi i warzywami, a następnie duszenie w aromatycznym sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany. Potrawa ta ma delikatny smak, choć niektórzy dodają ostrą paprykę dla wyrazistości.
Warto również wspomnieć o specjalnej przyprawie do flaków, którą można użyć podczas przygotowywania potrawy. Przyprawa ta, dostępna w handlu, wzbogaca smak flaków i podkreśla ich aromat.
Flaki po lwowsku są przykładem kulinarnej tradycji, która sięga głęboko w historię polskiej kuchni. Ich unikalny smak i sposób przyrządzenia sprawiają, że stanowią one ciekawy element kulinarnego dziedzictwa Lwowa oraz całego kraju.