Wczytuję dane...

Flaki po Turecku

Flaki po Turecku

Flaki po Turecku
1000 g flaków,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka ostrej mielonej papryki,
2 jajka,
2 łyżki soku z cytryny,
pieprz, sól

1. Flaki bardzo dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, obgotować, wodę wylać; czynność tę powtórzyć 2 razy.
2. Flaki zalać zimną wodą i gotować ok. 3 godzin, następnie wyjąć (wywaru nie wylewać), pokrajać na mniejsze kawałki i zemleć.
3. Masę mięsną przyprawić do smaku roztartym z solą czosnkiem i pieprzem; włożyć do rondla, dodać paprykę, zalać wywarem.
4. Gotować ok. 60 minut na małym ogniu.
5. Jajka wybić na talerz i ubijać dodając stopniowo sok z cytryny.
6. Ubite jajka połączyć ostrożnie z ugotowaną zupą, wymieszać i zagotować.
7. Podawać z pieczywem.

Zadzwoń Wiadomość