Flaki z winem
Flaki z winem
1000 g flaków,
2-3 średnie marchewki,
nieduży seler,
2 średnie cebule,
2 łyżki masła,
2 szklanki rosołu, 2 szklanki białego wina wytrawnego,
50 g winiaku,
łyżka mielonego tymianku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka ostrej mielonej papryki,
łyżka pasty pomidorowej,
sól
1. Flaki dokładnie umyć, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, obgotować i wodę wylać; czynność tę powtórzyć jeszcze 2 razy.
2. Flaki zalać zimną wodą i gotować 2 godziny; następnie wyjąć i pokrajać jak makaron.
3. Do oddzielnego rondla włożyć flaki, zalać rosołem i winem, dodać obrane, opłukane i pokrajane w słomkę warzywa, wsypać przyprawy, wsławić na mały ogień i gotować do miękkości (ok. 2 godzin).
4. Pod koniec gotowania dodać pastę pomidorową, masło i winiak; przyprawić do smaku solą.
5. Podawać z pieczywem.