Cynadry baranie duszone
Cynadry baranie duszone
2-3 nerki baranie,
3-4 duże cebule,
3-4 łyżki oleju (oliwy),
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
pół szklanki śmietany,
2 płaskie łyżki ostrej mielonej papryki,
1-2 łyżki majeranku,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
cukier, pieprz, sól
Nerki dokładnie umyć, pokrajać wzdłuż na połówki, usunąć przewody moczowe, włożyć do wrzącej wody, obgotować i wyjąć; nerki jeszcze dwukrotnie wkładać do wrzącej wody, za każdym razem ją zmieniając.
Obgotowane nerki wyjąć, przestudzić i pokrajać w plasterki.
Cebule obrać, opłukać, pokrajać w plasterki.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i poddusić (nie rumienić).
Cynadry obtoczyć w papryce, dodać do cebuli, przykryć i dusić do miękkości, mieszając.
Pod koniec duszenia wlać wino, dodać śmietanę, majeranek i gałkę muszkatołową, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą; zagotować.
Podawać z ziemniakami i surówkami ze świeżych warzyw.