Zupa z móżdżku z grzankami
Zupa z móżdżku z grzankami
250 g mózgu cielęcego,
cebula,
kostka rosołowa,
3 łyżki oleju,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
czerstwa bułka,
po 2 marchewki i pietruszki,
pół średniego selera,
2-3 pomidory lub łyżka pasły pomidorowej,
pieprz, sól, natka pietruszki
Mózg sparzyć, oczyścić z błonek, pokrajać w kostkę.
Cebulę obrać, drobno posiekać, przysmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, dodać mózg, chwilę smażyć i odstawić.
Warzywa obrać, opłukać, pokrajać na nieduże kawałki, zalać wodą (1,5 I), dodać kostkę rosołową i ugotować.
Bułkę pokrajać w kostkę i zrumienić na maśle (2 łyżki).
Do ugotowanych warzyw dodać mózg, wymieszać i zagotować.
Z mąki i pozostałego masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić i połączyć z zupą; dodać pastę pomidorową lub obrane ze skórki i przetarte pomidory.
Doprawić do smaku pieprzem i solą, posypać posiekaną natką.