Ozorki W sosie warzywno-winnym

Ozorki W sosie warzywno-winnym

Ozorki W sosie warzywno-winnym
600 g ozorków,
3 łyżki oliwy,
włoszczyzna jak do rosołu,
2 cebule,
szklanka białego wina wytrawnego,
2 listki laurowe,
6-8 ziaren ziela angielskiego,
łyżeczka tymianku,
pieprz, sól
Ozorki sprawić i ugotować (bez włoszczyzny) z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego według przepisu ,,Ozorki panierowane".
Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę.
Oliwę rozgrzać, włożyć włoszczyznę i cebulę, przysmażyć, dodać tymianek, podlać winem, przykryć i dusić, aż włoszczyzna będzie miękka (w czasie duszenia uzupełniać odparowany płyn wywarem).
Miękkie ozory wyjąć z wywaru, włożyć do zimnej wody, po przestudzeniu obrać ze skóry i pokrajać wzdłuż na plastry.
Ozorki włożyć ponownie do gorącego wywaru, podgrzać, ułożyć na półmisku, zalać sosem warzywno-winnym i podawać do ryżu ugotowanego na sypko.

Zadzwoń Wiadomość