Paszteciki z serca cielęcego

Paszteciki z serca cielęcego

Paszteciki z serca cielęcego


300 g serca,
średnia cebula,
kostka przyprawy do zup,
3-4 łyżki tłuszczu,
pół utartej gałki muszkatołowej,
pół szklanki tartej bułki,
pęczek natki pietruszki,
pieprz, sól


Serce oczyścić, opłukać, drobno posiekać.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę.
Rozgrzać w rondlu część tłuszczu, włożyć posiekane serce i zrumienić ze wszystkich stron.
Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę, dodać do serca, podlać wodą (3-4 łyżki), włożyć kostkę przyprawy do zup i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Przyrządzić ciasto naleśnikowe z jajka, szklanki mąki, pół szklanki mleka i szczypty soli; usmażyć cienkie naleśniki (pozostawić 5-6 łyżek ciasta naleśnikowego).
Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia, przestudzić i całość przepuścić przez maszynkę; doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową; dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Nadzienie zbył gęste można rozrobić kilkoma łyżkami gorącej wody.
Naleśniki smarować nadzieniem na środku (2 cm od brzegu), następnie zawinąć brzegi do środka, po czym zwinąć w rulonik; układać na deseczce, z wierzchu przycisnąć drugą deseczką i pozostawić do wystygnięcia.
Wystudzone paszteciki maczać w cieście naleśnikowym, obsypywać tartą bułką i rumienić na tłuszczu z obu stron.
Podawać jako przekąskę lub jako danie podstawowe z sosem ogórkowym lub pomidorowym.

Zadzwoń Wiadomość