Flaki z Eiwas
Flaki z Eiwas
700 g flaków,
100 g boczku,
100 g kiełbasy parówkowej,
600 g białej fasoli,
2-3 łyżki oliwy
100 ml czerwonego wina wytrawnego,
3 średnie cebule,
3 marchewki
2 strąki papryki,
łyżka pasły pomidorowej,
łyżka przyprawy do zup,
łyżeczka tymianku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pieprz, sól
Fasolę namoczyć na ok. 12 godzin, następnie w tej samej wodzie ugotować na wpół miękko.
Flaki ugotować według przepisu ,,Flaki po peruwiańsku".
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki; następnie przesmażyć na oliwie (lekko rumieniąc) i przełożyć do rondla.
Marchewkę i paprykę opłukać; marchewkę obrać i pokrajać w plasterki, paprykę zaś po usunięciu z niej pestek pokrajać w paseczki.
Warzywa dodać do cebuli, podlać wywarem z flaków i gotować na niedużym ogniu do miękkości.
Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w paseczki, dodać do warzyw i dalej gotować.
Kiełbasę i boczek pokrajać w kostkę; boczek stopić, dodać kiełbasę, chwilę (3-4 minuty) smażyć; dodać przyprawę do zup
rozmieszaną z pastą pomidorową i przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut; następnie podlać winem, wymieszać i dodać do flaków razem z odcedzoną fasolą.
Uzupełnić odparowany wywar, tak by flaki nie były zbył gęste; przyprawić do smaku pieprzem i solą, po czym gotować jeszcze 25-30 minut na małym ogniu.