Wczytuję dane...

Flaki z Eiwas

Flaki z Eiwas

Flaki z Eiwas

700 g flaków,

100 g boczku,

100 g kiełbasy parówkowej,

600 g białej fasoli,
2-3 łyżki oliwy

100 ml czerwonego wina wytrawnego,

3 średnie cebule,

3 marchewki

2 strąki papryki,

łyżka pasły pomidorowej,

łyżka przyprawy do zup,

łyżeczka tymianku,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

pieprz, sól

Fasolę namoczyć na ok. 12 godzin, następnie w tej samej wodzie ugotować na wpół miękko.
Flaki ugotować według przepisu ,,Flaki po peruwiańsku".
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki; następnie przesmażyć na oliwie (lekko rumieniąc) i przełożyć do rondla.
Marchewkę i paprykę opłukać; marchewkę obrać i pokrajać w plasterki, paprykę zaś po usunięciu z niej pestek pokrajać w paseczki.
Warzywa dodać do cebuli, podlać wywarem z flaków i gotować na niedużym ogniu do miękkości.

Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w paseczki, dodać do warzyw i dalej gotować.
Kiełbasę i boczek pokrajać w kostkę; boczek stopić, dodać kiełbasę, chwilę (3-4 minuty) smażyć; dodać przyprawę do zup
rozmieszaną z pastą pomidorową i przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut; następnie podlać winem, wymieszać i dodać do flaków razem z odcedzoną fasolą.
Uzupełnić odparowany wywar, tak by flaki nie były zbył gęste; przyprawić do smaku pieprzem i solą, po czym gotować jeszcze 25-30 minut na małym ogniu.

Zadzwoń Wiadomość