Wczytuję dane...

Nóżki panierowane

Nóżki panierowane

Nóżki panierowane


1000 g nóżek cielęcych lub wieprzowych,

2 jajka,

3 łyżki utartego żółtego sera,

szklanka tartej bułki,

3-4 łyżki mąki,

2-3 łyżki mleka lub wody,

pół łyżeczki mielonego tymianku,

pieprz, sól


1. Nóżki przygotować według przepisu „Galareta z nóżek po warszawsku".
2. Ugotowane nóżki przekrajać wzdłuż, ułożyć na desce, przycisnąć drugą deską, obciążyć i pozostawić do wystudzenia.
3. Jajka wybić na głęboki talerz, dodać mleko i ser; wymieszać.
4. Połówki nóżek oprószyć tymiankiem, pieprzem i mąką, a następnie maczać w jajkach i kolejno w tartej bułce.
5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
6. Podawać bezpośrednio po usmażeniu - z ziemniakami, smażonymi buraczkami oraz sałatą.

Zadzwoń Wiadomość