Nóżki panierowane
2020-12-02 11:05:00
Nóżki panierowane
1000 g nóżek cielęcych lub wieprzowych,
2 jajka,
3 łyżki utartego żółtego sera,
szklanka tartej bułki,
3-4 łyżki mąki,
2-3 łyżki mleka lub wody,
pół łyżeczki mielonego tymianku,
pieprz, sól
1. Nóżki przygotować według przepisu „Galareta z nóżek po warszawsku".
2. Ugotowane nóżki przekrajać wzdłuż, ułożyć na desce, przycisnąć drugą deską, obciążyć i pozostawić do wystudzenia.
3. Jajka wybić na głęboki talerz, dodać mleko i ser; wymieszać.
4. Połówki nóżek oprószyć tymiankiem, pieprzem i mąką, a następnie maczać w jajkach i kolejno w tartej bułce.
5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
6. Podawać bezpośrednio po usmażeniu - z ziemniakami, smażonymi buraczkami oraz sałatą.