Wczytuję dane...

Cynadry duszone z jabłkami

Cynadry duszone z jabłkami

Cynadry duszone z jabłkami

500 g nerek wieprzowych,

2-3 duże kwaskowe jabłka,

łyżka mąki,

2 łyżki tłuszczu,

3 łyżki octu winnego,

2 cebule,

łyżka masła,

pół szklanki mocnego rosołu,

łyżka majeranku,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

pieprz, sól

1. Nerki umyć, przekrajać wzdłuż, wyciąć przewody moczowe, skropić octem i odstawić na 15-20 minut.
2. Zagotować w rondlu wodę, włożyć nerki, obgotować, odcedzić, ponownie zalać zimną wodą i zagotować; wodę zlać i po powtórnym zalaniu zimną wodą gotować ok. 40 minut.
3. Miękkie nerki wyjąć, przestudzić, pokrajać na cienkie plasterki i włożyć do rondla.
4. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę.
5. Z tłuszczu, cebuli i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem, przełożyć do rondla z nerkami; dodać masło i majeranek.
6. Nerki przykryć i dusić (ok. 20 minut) na małym ogniu.
7. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć grubo na tarce.
8. W połowie duszenia potrawy dodać jabłka, pieprz i sól.
9. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kwaszonej lub innych sezonowych warzyw.

Zadzwoń Wiadomość