Ozór wołowy w sosie pomarańczowym
Ozór wołowy w sosie pomarańczowym
Ozór,
2 pęczki włoszczyzny,
3 cebule,
łyżka masła,
łyżka mąki,
pomarańcza,
50 g rodzynków,
1-2 listki laurowe,
6-8 ziaren ziela angielskiego,
pieprz sól
1. Sprawiony ozór ugotować z włoszczyzną i cebulami (jedną cebulę i marchew z włoszczyzny pozostawić) według przepisu „Ozór wołowy w szarym sosie".
2. Miękki ozór wyjąć z wywaru, włożyć do zimnej wody, następnie zdjąć skórę i pokrajać na skośne plastry.
3. Rodzynki namoczyć, aby napęczniały.
4. Jedną cebulę i marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
5. Masło stopić na słabym ogniu, dodać cebulę, marchew i startą skórkę z pomarańczy, wymieszać i chwilę smażyć; następnie dodać mąkę i podgrzewać, aż mąka się zrumieni.
6. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodawać stopniowo do zasmażki stale mieszając; kolejno dodać szklankę wywaru, w którym gotowały się ozory; przyprawić do smaku pieprzem i solą, po czym gotować, aż sos zgęstnieje.
7. Pokrajane ozory ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz sałatą.