Zupa z flaków cielęcych
Zupa z flaków cielęcych
700-800 g flaków,
włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty).
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
2 żółtka,
2-3 łyżki soku z cytryny,
nieduża cebula,
po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej,
2 łyżki sosu ,,Soja",
cukier, pieprz, sól
1. Kilkakrotnie umyte flaki włożyć do rondla, zalać zimną wodą i zagotować; wodę zlać; ponownie zalać zimną wodą, zagotować i powtórnie wylać.
2. Flaki zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości.
3. Miękkie flaki wyjąć, pokrajać w drobne paseczki, ponownie włożyć do wywaru, w którym się gotowały, dodać obrane, opłukane i pokrajane w słomkę warzywa, po czym gotować 30-40 minut na małym ogniu.
4. Z mąki, masła i pokrajanej w drobną kostkę cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z flaków, a następnie połączyć z zupą.
5. Dodać przyprawy i po ugotowaniu zupy zdjąć ją z ognia, zaciągnąć żółtkami, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
6. Podawać z ziemniakami puree.