Grzanki z wątróbką
250-300 g wątroby cielęcej lub baraniej,
3 łyżki masła,
30 g żółtego sera,
2-3 łyżki masła,
60 g słoniny,
1-2 cebule,
pół bułki wrocławskiej,
natka pietruszki,
cząber,
sól, pieprz
Wątróbkę obmyć, zdjąć błonę, pokrajać w_cienkie nieduże plasterki; słoninę pokrajać w cienkie paseczki.
Cebulę obrać, pokrajać w krążki.
Bułkę (powinna być z poprzedniego dnia) okroić ze skórki i pokrajać na kromki grubości 1 cm.
Ser ułrzeć drobno na łarce.
Na patelni lekko stopić słoninę, dodać wątróbki i cebulę, podlać wodą (2-3 łyżki), przykryć i dusić; w czasie duszenia podlewać wodą, aby nie wytopił się tłuszcz.
Gdy wątróbka jest miękka, wyjąć i całość posiekać, dodać sól, pieprz i cząber; wymieszać.
Grzanki posmarować cienko masłem z dwu stron, opiec w pie- karniku, a następnie z jednej strony pokryć grubą warstwą masy wątrobianej, posypać serem, ułożyć na blasze i ponownie wsławić na ok. 10 minut do gorącego piekarnika.
Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.