Wczytuję dane...

Grzanki z wątróbką

Grzanki z wątróbką

250-300 g wątroby cielęcej lub baraniej,

3 łyżki masła,

30 g żółtego sera,

2-3 łyżki masła,

60 g słoniny,

1-2 cebule,

pół bułki wrocławskiej,

natka pietruszki,

cząber,

sól, pieprz

Wątróbkę obmyć, zdjąć błonę, pokrajać w_cienkie nieduże plasterki; słoninę pokrajać w cienkie paseczki.

Cebulę obrać, pokrajać w krążki.

Bułkę (powinna być z poprzedniego dnia) okroić ze skórki i pokrajać na kromki grubości 1 cm.

Ser ułrzeć drobno na łarce.

Na patelni lekko stopić słoninę, dodać wątróbki i cebulę, podlać wodą (2-3 łyżki), przykryć i dusić; w czasie duszenia podlewać wodą, aby nie wytopił się tłuszcz.

Gdy wątróbka jest miękka, wyjąć i całość posiekać, dodać sól, pieprz i cząber; wymieszać.

Grzanki posmarować cienko masłem z dwu stron, opiec w pie- karniku, a następnie z jednej strony pokryć grubą warstwą masy wątrobianej, posypać serem, ułożyć na blasze i ponownie wsławić na ok. 10 minut do gorącego piekarnika.

Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

Zadzwoń Wiadomość