Papryka faszerowana wątróbką
Papryka faszerowana wątróbką
200 g wątroby cielęcej lub wieprzowej,
4-6 dużych strąków papryki,
6-8 łyżek oleju,
50 g rodzynków,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
cukier, pieprz, sól
Paprykę umyć, wydrążyć u nasady (od strony ogonka) otwory i usunąć znajdujące się wewnątrz pestki; rodzynki namoczyć w wodzie, aby napęczniały, po czym wyjąć.
Zagotować lekko osoloną i ocukrzoną wodę, wrzucać na wrzątek paprykę, po 90-120 sekundach "wyjmować i układać na talerzu do ostygnięcia.
Wątrobę oczyścić, umyć, przepuścić przez maszynkę, przyprawić pieprzem i solą, dodać natkę i rodzynki; wymieszać.
Rozgrzać połowę oleju i przysmażyć wątróbkę, którą nakładać do strąków.
Pozostały tłuszcz rozgrzać w odpowiednim naczyniu, w którym układać obok siebie paprykę; naczynie wsławić do nagrzanego
piekarnika i zapiekać 10-15 minut; w czasie pieczenia paprykę ostrożnie obracać.
Podawać z ryżem na sypko oraz pikantnym sosem, np. prowansalskim (patrz ,,Sosy") i sezonową surówką.
Papryka faszerowana wątróbką to wyjątkowa i pełna smaku potrawa, która łączy delikatność wątróbki z intensywnym smakiem papryki. Farsz z wątróbki, cebuli i przypraw jest starannie przygotowywany, a następnie nadziewany do papryk. Potrawa jest pieczona lub duszona, co pozwala na idealne połączenie smaków i aromatów.
Wersje przepisów różnią się dodatkami – niektóre zawierają kaszę czy ryż, inne mogą mieć dodatki serowe. Starannie dobrana kombinacja składników tworzy złożoną i zadowalającą dla podniebienia kompozycję. Papryka faszerowana wątróbką to elegancka propozycja zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne obiady.
Przyrządzenie tej potrawy może różnić się w zależności od przepisu, jednak zawsze polega na łączeniu wyrazistych składników w harmonijną całość. Przepisy często uwzględniają różne rodzaje papryk, które dodatkowo wzbogacają prezentację dania.