Móżdżek à la Corleone
Móżdżek à la "Corleone"
Mózg cielęcy,
100 g ugotowanego mięsa z drobiu,
jajko,
300 g makaronu (długie rurki),
2-3 łyżki startego sera,
kostka bulionu,
2 łyżki octu,
łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki tartej bułki,
średnia cebula,
50 ml białego wina wytrawnego,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pieprz, sól
1. Makaron zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody i gotować ok. 25 minut; odcedzić, przelać na sicie wrzątkiem, osączyć.
2. Mózg umyć, włożyć do wrzącej osolonej i zakwaszonej wody i gotować ok. 5 minut; następnie wyjąć, przestudzić i pokrajać w kostkę.
3. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem, dodać móżdżek, przesmażyć; przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
4. Kostkę bulionu rozpuścić we wrzątku (4-5 łyżek) i dodać do móżdżku razem z winem.
5. Mięso z drobiu posiekać i dodać do móżdżku, wbić jajko i całość wymieszać.
6. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, posypać tartą bułką.
7. Makaron i móżdżek wymieszać, włożyć do naczynia, posypać tartym serem, wsławić do gorącego piekarnika i zapiekać do chwili, gdy brzegi zapiekanki się zrumienią.
8. Podawać z ostrym sosem: pomidorowym, korniszonowym itp.