Wczytuję dane...

Móżdżek à la Corleone

Móżdżek à la "Corleone"

Mózg cielęcy,

100 g ugotowanego mięsa z drobiu,

jajko,

300 g makaronu (długie rurki),

2-3 łyżki startego sera,

kostka bulionu,

2 łyżki octu,

łyżka masła,

3 łyżki oliwy,

2 łyżki tartej bułki,

średnia cebula,

50 ml białego wina wytrawnego,

2 ząbki czosnku,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

pieprz, sól

1. Makaron zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody i gotować ok. 25 minut; odcedzić, przelać na sicie wrzątkiem, osączyć.
2. Mózg umyć, włożyć do wrzącej osolonej i zakwaszonej wody i gotować ok. 5 minut; następnie wyjąć, przestudzić i pokrajać w kostkę.
3. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem, dodać móżdżek, przesmażyć; przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
4. Kostkę bulionu rozpuścić we wrzątku (4-5 łyżek) i dodać do móżdżku razem z winem.

5. Mięso z drobiu posiekać i dodać do móżdżku, wbić jajko i całość wymieszać.
6. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, posypać tartą bułką.
7. Makaron i móżdżek wymieszać, włożyć do naczynia, posypać tartym serem, wsławić do gorącego piekarnika i zapiekać do chwili, gdy brzegi zapiekanki się zrumienią.
8. Podawać z ostrym sosem: pomidorowym, korniszonowym itp.

Zadzwoń Wiadomość