Flaki po tulońsku
Flaki po tulońsku
1000 g flaków,
3 łyżki tłuszczu,
4-5 średnich cebul,
4 szklanki rosołu,
łyżka mąki,
3-4 ząbki czosnku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
po łyżeczce tymianku i rozmarynu,
sól, pieprz
1. Kilkakrotnie wypłukane w ciepłej wodzie flaki sparzyć wrzątkiem, ponownie wypłukać, po czym włożyć do rondla, zalać rosołem i gotować do miękkości; odparowany płyn uzupełnić wodą.
2. Miękkie flaki wyjąć (wywar pozostawić), przestudzić i pokrajać na kawałki (3-4 cm).
3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki.
4. Rozgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę, którą wyłożyć na talerz.
5. Na pozostałym tłuszczu przysmażyć flaki, uprzednio oprószone mąką.
6. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami flaki i cebulę, posypując każdą warstwę przyprawami oraz roztartym z solą czosnkiem.
7. Zalać flaki wywarem, wsławić do gorącego piekarnika i gotować 15-20 minut.
8. Podawać w naczyniu, w którym potrawa była gotowana; jako dodatek podaje się białe pieczywo.