Opatentowany system OxygenKLIMA, zapewnia odpowiednie i planowane natlenienie produktu, które zabija mikroorganizmy i pleśnie. Tylko szafy do sezonowania KLIMA mają tego rodzaju konfigurowalny system dezynfekcji i dezodoryzacji. Częstotliwość dezynfekcji komory jest uzależniona od wybranego programu, średnio odbywa się ona w częstotliwości co 3 godziny i trwa 6 minut.
- Ogranicza i kontroluje obecność bakterii i pleśni
- Eliminuje nieprzyjemny zapach, mięso można sezonować do 2 miesięcy
- Powietrze pobierane jest z zewnątrz i wprowadzane jako czysty tlen do komory w kontrolowany i dozowany sposób
- Dezynfekcja bez użycia chemikaliów, nawet trudno dostępnych części, takich jak wewnętrzne kanały wentylacyjne i elementy agregatu chłodniczego
- Zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii pomiędzy kawałkami mięsa które zostały włożone w różnym odstępie czasu. W rzeczywistości świeże mięso ma więcej wilgoci (jedna z głównych przyczyn wzrostu bakterii) i może zanieczyścić kawałki, które były najdłużej sezonowane.
Szafy do sezonowania mięsa lub sera Klima Aging gwarantują równomierną wentylację oraz idealny mikroklimat:
- Unikalny i opatentowany system wentylacji „V-O” jest jednym z detali, dzięki którym szafy KLIMA posiadają najbardziej innowacyjną technologię sezonowania na rynku
- Asymetryczny układ otworów na tylnej ścianie wewnętrznej zapewnia równomierną wentylację i jednolite dojrzewanie całego produktu. Powietrze jest kierowane zarówno poziomo, jak i pionowo,aby utrzymać stałą temperaturę i wilgotność w każdym punkcie komory oraz stworzyć idealny mikroklimat
- Nie ma potrzeby okresowego przekładania i obracania produktów w szafie, co ułatwia i usprawnia organizację pracy oraz zapobiega dostawaniu się nieoczyszczonego powietrza do komory
- W szafach zastosowano monoblokowy agregat chłodniczy oraz ekologiczny czynnik chłodniczy R290 dla zapewnienia najlepszych rezultatów dojrzewania oraz ograniczenia kosztów energii
Opis:
- profesjonalne szafy Klima Aging przeznaczone są do sezonowania salami lub serów
- posiadają również specjalnie oznaczone programy, które idealnie sprawdzą się do produktów wegańskich
- wyświetlacz pojemnościowy
- tropikalna klasa klimatyczna 5 pozwala na pracę urządzenia w wysokich temperaturach od +18 do +43°C
- ekologiczny czynnik chłodniczy R290
- chłodzenie pośrednie wentylowane z poziomym i pionowym przepływem powietrza (opatentowane)
- równomierne rozprowadzanie powietrza i wilgoci w komorze umożliwia ujednolicić proces dojrzewania wszystkich produktów
- opatentowany agregat chłodniczy monoblokowy, który upraszcza konserwację urządzenia
- 6 gotowych i konfigurowalnych przepisów
- możliwość ustawienia 8 kroków na każdą recepturę
- możliwość ustawiania prędkości wentylatora
- przeszklone drzwi umożliwiają monitorowanie naturalnej zmiany barwy mięsa poddawanego obróbce
- regulowana temperatura pracy w zakresie od +2 do +25°C
- doskonała izolacja termiczna
- funkcja centrum testowego
- możliwość dokupienia systemu "OxigenKlima" do wybranych modeli
- sonda do pomiaru wilgotności i temperatury
- wewnętrzne oświetlenie LED
- regulowane półki w zestawie
- możliwość zarządzania procesem dojrzewania i zmiany ustawień na każdym etapie
- odprowadzanie skroplin z generatora pary przystosowane do bezpośredniego podłączenia do odpływu
- akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej
- możliwość wyboru zestawu do sezonowania (ważne aby określić rodzaj zestawu przy zamówieniu, do sera/salami - inaczej zostanie przydzielony standardowy zestaw do sezonowania salami)
- sezonowane jednocześnie mogą być tylko produkty jednego rodzaju (sery/salami)
- szkolenie z obsługi gratis
W zestawie KLIMA AGING BASIC 900:
- 4M90RIKIT CA - 4 stalowe półki + 4 pary prowadnic (ser)
- 2A90KIT SA - 2 półki z 48 ząbkami + 2 pary prowadnic (salami)
Parametry techniczne:
- wymiary zewnętrzne [mm]: 920x800x2115
- moc [kW]: 1,05
- zasilanie [V]: 230
- pojemność min/max [kg]*: 50/80
- ilość drzwi [szt]: 1
- waga [kg]: 160
*Sugerowana pojemność dla prawidłowej pracy urządzenia
Warunkiem udzielenia gwarancji na urządzenia siłowe (400V) i urządzenia gazowe z oferty Resto Quality jest wypełniona i podpisana przez technika z uprawnieniami (E1,E3) lista kontrolna pierwszego uruchomienia urządzenia